POINK organiseert activiteiten voor lesbische en biseksuele vrouwen vanaf 25 jaar in de regio Arnhem en Nijmegen om elkaar op een ongedwongen manier te ontmoeten. Bekijk de webversie
PoinkPost
April 2020
Logo
Deze maand in PoinkPost
Dag allemaal, 

Een heel andere PoinkPost deze maand. Dit nummer staat in het teken van Corona. De 'live' activiteiten gaan tot zolang de maatregelen gelden niet door. We willen jullie echter niet helemaal met lege handen laten staan. We doen in deze Poinkpost een aantal suggesties voor (gezamenlijke) online activiteiten en nodigen jullie uit met ons mee te denken over online activiteiten voor en met Poink.

Verder maak je in de rubriek Wie is... kennis met Hester Siemons, en vind je onder andere verslagjes van de activiteiten die nog nét door konden gaan.

Zorg goed voor jezelf en elkaar!

Tot Poink!

Annick
Op de agenda van Poink
Alle Poink-activiteiten vervallen in verband met Corona. We hebben helaas moeten besluiten om nu ook de wandeling naar de Duivelsberg, de Dragkingworkshop, maar ook de Poink Parade in juni te annuleren. De Poink Parade vraagt voorbereidingstijd  en dat is nu niet haalbaar met de huidige maatregelen. Zodra er weer ruimte is om plannen te maken, gaan we (heel graag!) nieuwe data prikken!  
CORONA SPECIAL
Ontmoeten
Bij Poink gaat het om ontmoeten

Gezien de omstandigheden willen we alle terughoudendheid in live ontmoeten op dit moment in acht houden. We annuleren de Poink activiteiten die gepland staan, in ieder geval tot 1 juni. Het is niet anders. Dit vraagt om actie en verantwoordelijkheid van iedereen.

Wat kun je nu WEL doen?
 
  • Bel, mail of app met mensen die je dierbaar zijn. Grijp deze situatie aan om via app, telefoon of mail contact te onderhouden met diverse mensen. We zijn sociale wezens. Dit hebben we allemaal nodig.
  • Bedenk of je in je directe omgeving mensen kunt helpen als je zelf gezond van lijf en leden bent.
  • Heb je zelf milde klachten? Vraag alsjeblieft anderen om voor jou dingen te regelen, zoals boodschappen. Mensen helpen elkaar graag. Je kunt ook in de besloten Poink Facebookgroep oproepjes doen voor boodschappen, hond uitlaten en dergelijke. Houd 1,5 meter afstand bij het overdragen van de boodschappen en de hond. Wees voorzichtig en zorg goed voor elkaar. Elders in deze PoinkPost vind je meer informatie over deze Facebookgroep.
  • Kijk eens rond in je omgeving wie er risico loopt op vereenzaming of (zelf)verwaarlozing. Biedt je hulp aan. Als je hulp nodig hebt, vraag het gewoon. Er is geen plaats voor trots in een pandemie.
Wil je Poink ondersteunen?
Een lezeres vroeg ons of ze Poink op de één of andere manier kon ondersteunen. Of er iets kleins was, wat ze kon doen. Ze had op dit moment geen tijd om zich bijvoorbeeld als gastvrouw of binnen het team in te zetten. Haar vraag vonden we leuk. Vanaf nu geven we iedere maand een suggestie.
 

Deze maand:
Tip #5:  Kom allemaal in de geheime FacebookGROEP,
Maak samen de online community groter!

 
Een ongewone situatie nodigt uit tot ongewone dingen. 
 
Er bestaat al een hele tijd een Facebookgroep van Poink. Die is en blijft geheim (niet te vinden van buitenaf). In verband met Corona willen we deze Facebookgroep open stellen voor alle lezeressen van de Poinkpost. We nodigen je van harte uit om ook te komen kijken, lezen, reageren, elkaar uit te nodigen, elkaar te leren kennen online. 
 
Dit is DE plek om nu elkaar op te zoeken, samen online te klaverjassen, filosoferen, lunchen…. wat dan ook. Deel je ding! De groep telt nu 230 leden. Daar kunnen er zeker meer bij. 
 
Voel je welkom, sluit je aan! 
 
Stuur een mail naar Poinkfacebookgroep(at)gmail.com.
 
Samen online activiteiten mogelijk maken
Uitnodiging


Het lijkt ons erg leuk om ook ONLINE activiteiten te organiseren nu. 

Bijvoorbeeld:
 

Suggesties om zelf online te doen om elkaar te ontmoeten of dingen samen te doen:

 
  • Op Zoom of Skype een beldate maken met een of meer mensen op vaste momenten in de week.
  • Een filmpje van je dag maken en dat posten en streamen op de besloten Poink Facebookgroep
  • Poezie: schrijf een poeziewedstrijd uit. Iedereen mag haar gedicht voorlezen in Zoom (of een ander videobelprogramma) of lifeposten in de Poinkgroep.
  • Doorgeefverhaal; iemand start een verhaal en schrijft 300 woorden. Dit verhaal stuur je op per post naar de volgende die wil meedoen. Uiteindelijk heb je dan een een boekwerkje.
  • Online schaken, bridgen, klaverjassen. Er zijn diverse apps te vinden voor spelletjes.
  • Houseparty app: samen videobellen en spelletjes doen als trivial pursuit en raden wat iemand tekent (erg leuk!)
  • Samen film kijken op Skype met scherm delen
  • Samen koffie drinken met Whatsapp of Skype videobellen
  • Online samen spelletjes doen
  • Samen koken (en eten). Iemand stuurt een recept, iedereen haalt zelf de ingrediënten. Spreek samen een datum en tijd af waarop je samen gaat koken.
  • Samen een boek bespreken


Veel gebruikte videobelapps zijn Skype, Zoom en Whatsapp. Er is hier nu veel informatie over te vinden online. Probeer het eens uit.
 

En nu jullie. Heb jij nu een leuk idee hiervoor? Laat het ons weten.

 

Dat kan op twee manieren. 
 
  1. Je kunt je idee droppen in de Poink FacebookGROEP. Dan is het jouw eigen post, jouw eigen initiatief en kan iedereen die interesse heeft reageren. Meer over deze besloten GROEP hierboven.
  2. Een andere optie is om er een échte (weliswaar online) Poink activiteit van te maken. Wil jij in mei een activiteit organiseren online via Poink (via website, openbare facebookpagina ed): benader ons via poinkactiviteiten(at)gmail.com

We zijn benieuwd naar jullie ideeën! 
Wie is ... Hester Siemons?
Maandelijks stellen we je in de PoinkPost voor aan iemand uit de regio Arnhem-Nijmegen met hart voor de regenboogzaak.  Sarah gaf het stokje door aan Hester. Hester is sinds twee jaar betrokken bij Poink en heeft de filosofieworkshops mede georganiseerd. Ze is samen met Tessa en heeft twee dochters. Sarah stelde haar de volgende drie vragen: 
Hester (eigen foto)
Hoe "roze" (of regenboog) ziet jouw leven er eigenlijk uit?
Voor de buitenwereld is mijn leven best roze denk ik. Ik heb een relatie met een vrouw en heb kinderen van een (homoseksuele) donorpapa, die samen met zijn vriend actief onderdeel uit maakt van ons leven. Daarnaast is een groot deel van mijn vriendinnen lesbisch. Voor mezelf voelt het echter alsof ik jaren geleden veel actiever was op het roze gebied, toen ik nog vrijwilligerswerk deed voor homojongerenorganisatie Dito!, vaak naar roze feestjes ging en graag op de barricades klom als er ergens gedemonstreerd moest worden. Misschien is het verschil vooral dat ik het lesbisch zijn toen als een groot deel van mijn identiteit zag, terwijl ik mezelf nu eerder zie als geliefde, moeder en vriendin, zonder dat het er veel toe doet dat ik 'roze' ben. Het is nu een gegeven waar ik niet meer zo actief mee bezig ben als eerder.
 
Waar vind je dat harder of strikter tegen op zou moeten worden getreden?
Geweld, met name tegen vrouwen. Ik vind de straffen die mensen krijgen die ver over de grens zijn gegaan vaak veel te mild in verhouding met waar het slachtoffer de rest van haar leven mee moet dealen. 
 
Waar vind je dat meer zachtheid op zijn plaats zou zijn?
Naar (kleine) kinderen. Op baby's en kleine kinderen wordt vaak wel met zachtheid gereageerd, maar tegelijk worden ze vaak niet serieus genomen. Al snel wordt geroepen dat een baby bijvoorbeeld bewust zijn ouders bespeelt door precies te gaan huilen als het tijd is om te slapen. Een jonge baby is tot zulke ingewikkelde trucjes nog helemaal niet in staat en zoekt alleen maar warmte en veiligheid. Ik vind dat er veel meer geprobeerd mag worden echt contact te maken met zo'n kleintje en het serieus te nemen in zijn/haar behoeften.

Hester geeft het stokje door aan Sonja Seuren.
Verslagje zwemmen
Zwemmen met Poink en Spetters

Het was eerder een enorme hit: Poink en Spetters samen in het water. Onder leiding van trainster Sarah leerde een groep fanatieke deelneemsters in 2019 een uur lang de basistechniek van het zwemmen. Daar kwamen zulke positieve reacties op dat we het dit jaar nog een keer wilden organiseren.

Dat de opkomst vanuit Poink dit jaar wat minder groot was mocht de pret niet drukken. De groep met Spetters was groot genoeg en er waren veel gegadigden voor opnieuw een les basistechniek. Ditmaal werd de borstcrawl in fases uitgelegd. Moesten de meesten eerst nog met een plankje aan de slag, aan het eind leken we allen net volleerde zwemsters.

Zwemmen maakt hongerig en daarom werd er na de les nog wat nagekletst in een buurtcafé onder het genot van een hapje en een drankje. Al met al weer een zeer geslaagde middag. Volgend jaar graag weer! Sarah en Marij van Spetters, bedankt!
 
Namens Poink,
Floor Perquin
Verslagje workshop lesbische seksualiteit
'Schaamteloos en respectvol'

Als vrouw, 50+, is mij van huis uit nooit iets verteld over seksualiteit, laat staan over de vrouwelijke seksualiteit, over lesbische seksualiteit al helemáál niet. Het was een verademing om dit onderwerp in een groep gelijkgestemde vrouwen te bespreken ervaringen uit te wisselen. Er is blijkbaar méér onder de horizon dan dat ik in de loop van mijn leven tot nu zelf heb moeten uitzoeken en uitvinden!
 
Ik vond het verrassend dat vrouwen die elkaar nooit eerder gezien hadden naar aanleiding van het gekozen woord (op de kaartjes) zo open waren en dat er op een respectvolle manier ervaringen, vragen en dergelijke. met elkaar gedeeld werden. Dat zegt m.i. iets over de veilige sfeer.
 
Verder was ik onder de indruk van de manier waarop een vrouw die samen met haar vrouw de cursus gevolgd had, of aan het volgen is, haar ervaringen deelde, de manier waarop zij dit verwoordde vond ik verrijkend.
 
Een mooie middag met een korte introductie over het onderwerp en de cursus (had iets uitgebreider gemogen..)
 
Duizendste lezeres voor PoinkPost!

De duizendste! lezeres van de PoinkPost is Erica Rijke

 

Zij ontvangt binnenkort een tegoedbon van 15 euro te besteden binnen Poink-activiteiten.


Hieronder stelt zij zich aan jullie voor.

Hoi lezers van Poink,

Ik kreeg te horen dat ik de 1000ste abonnee was.
Oké, wat leuk. En toen werd mij gevraagd of ik misschien iets wilde schrijven voor de PoinkPost. Uh? Tja, waarom ook niet.
Dus bij deze.

Mijn naam is Erica Rijke en 54 jaar oud. Getrouwd,  2 volwassen dochters en een eigenwijze teckel. Sinds januari dit jaar binnen het gezin verteld dat ik al sinds mijn 12e jaar weet dat ik lesbisch ben.
Dat sloeg in als een bom met alle emoties die daar bij horen.

Zoals jullie begrijpen zit ik sindsdien in een rollercoaster. Ben ik op zoek naar info, vrouwen met een soortgelijk verhaal en nog meer. En dat is ook waarom ik lid ben geworden van Poink. Had er nog nooit van gehoord. Maar via de site las ik dat er verschillende dingen georganiseerd worden. En het lijkt me leuk om op deze ongedwongen manier vrouwen te leren kennen.
Tja. helaas gooit het Coronavirus roet in het eten.
Ik moet dus nog even wachten voordat ik mee kan doen met wat er georganiseerd word. Maar ik kom graag als het weer kan.

Groetjes,

Erica Rijke 
Voor elkaar in Arnhem
VERBIND BUURTBEWONERS MET ELKAAR


We roepen de Arnhemmers op zich aan te melden als ze iets kunnen en willen betekenen voor een ander. En de Arnhemmer die hulp nodig heeft of een praatje wil maken gaan we in contact brengen met deze vrijwilligers. Zo verbinden we de buurtbewoners met elkaar en slaan we ons hier samen doorheen! 


CENTRAAL NUMMER: 026-3127702
Lees meer op de website
Poëzie-abonnement
Als ZZP-er en dichter heb ik iets leuks bedacht, namelijk een poëzie abonnement! 

Gedurende 5 weken krijg je iedere zaterdagavond een nieuwsbrief met daarin 3 door mij geschreven gedichten. 
Het abonnement kost minimaal €5,- (meer mag altijd 😉). Bij €15,- of meer krijg je 4 poëziekaarten thuisgestuurd). 
Wil je mij financieel ondersteunen en lijkt het je leuk, dan kun je je aanmelden door een mail te sturen naar saskiavanleendert(at)hotmail.nl

Mocht je meedoen, mijn dank is groot! En mocht je niet meedoen, prima, even goede vrienden! 😀
 
Meer informatie over mijn werk als dichter en mijn poëzie zie je op mijn website. 
Lees meer op de website
Niet Poink, wel in de online spotlight
ThuisMeezing als in Saarein

Zondag 12 april van 19:00 tot 20:00 gaat Irene Hemelaar live op Facebook. Door de corona crisis is haar gebruikelijke MeeZing in Saarein nu Thuis.

Ben je erbij eerste Paasdag? Hartstikke leuk! Want zeg nou zelf: een maand niet gezongen, is toch een maand niet geleefd!

Je vindt straks een digitaal boekje met 13 liedteksten op de website. Het thema van de liedjes is ‘thuis zijn’.

Volg alle nieuws over deze unieke ThuisMeeZing in het Facebook event. 

Wil je graag dat Irene een bepaald lied uitkiest? Stuur dan je verzoek in via irene(at)heavenlycreature.nl. Doe dit wel voor 5 april.
Lees meer op Facebook
Lees meer op de website
Poink en verantwoordelijkheid
Poink draagt geen verantwoordelijkheid voor de gedragingen van de deelnemers of derden tijdens een Poink-activiteit, tijdens een ontmoeting geïnitieerd vanuit een Poink-activiteit, tijdens een ontmoeting geïnitieerd vanuit de Poink-Facebookgroep of tijdens welke (online) ontmoeting, afspraak of contact dan ook tussen deelnemers en/of derden. Iedereen blijft ten allen tijde zelf verantwoordelijk voor eigen gedachten, gevoelens, gedragingen en reacties.
Aanmelden PoinkPost
Ook PoinkPost ontvangen?

Ben je graag als eerste op de hoogte van de nieuwe activiteiten van Poink? Ben je benieuwd wat er nog meer in de regio georganiseerd wordt? Lijkt het je leuk om te lezen hoe een Poink-activiteit geweest is?

In de maandelijkse PoinkPost staan álle aankondigingen en steeds vaker ook verslagjes. De rubriek niet-poink-wel-leuk staat vól met andere leuke suggesties van LHBT+ vriendelijke uitjes in de buurt/regio/Nederland én soms daarbuiten.

Meld je hieronder aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden PoinkPost
Colofon en contact
PoinkPost is de nieuwsbrief van Poink. Poink organiseert iedere maand één of meerdere activiteiten voor lesBIsche vrouwen vanaf 25 jaar in  de regio Arnhem-Nijmegen. PoinkPost verschijnt aan het einde van elke maand met de agenda voor de maand erna.
Redactie: Lenny en Annick.

CONTACT
Poink website
Poink Facebook 
Aanmelden voor PoinkPost

Via email:  
Algemeen
Activiteitencommissie   
Redactie PoinkPost 
 
Deze e-mail is verstuurd aan marianne@wielewaalweb.nl. • Als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich hier afmelden. • U kunt ook uw gegevens inzien en wijzigen. • Voor een goede ontvangst voegt u poink@poink.info toe aan uw adresboek.
Laposta e-mailmarketing